dijous, 24 de març del 2011

Coses a millorar

- El que s'hauria de millorar seria el temps que es perd per tal que els alumnes tinguin accés a la wiki. Per això s'hauria de crear un procediment escrit per al sistema de validació.

- Aconseguir que els alumnes poc treballadors no es distreguin amb webs que no siguin de l'assignatura.

dimecres, 23 de març del 2011

Conclusions:

Les wikis són una bona eina de treball quan s'utilitzen de forma contínua. Per exemple, dins del moodle, podem fer servir wikis de tant en tant per veure que els alumnes han entès un tema, o són capaços d'explicar una cosa ja comentada pel professor i també corregir el que fan els altres. Fer-ho servir només de forma esporàdica pot ser útil quan el treball és realment profitós i quan el professor compta a perdre cert temps en inscripcions al web amb el qual es vulgui crear la wiki. Val la pena ja que l'alumne aprèn d'una manera diferent.

Ha augmentat la motivació al treballar amb ordinadors i millora el clima dintre del aula. També resulta profitós el fet de treballar amb ordinadors, ja que és el que es trobaran quan surtin de l'institut.

Degut a que el seguiment és fàcil de fer els alumnes se n'adonen que el professor està implicat i això ajuda a motivar-los.

diumenge, 20 de març del 2011

Grups amb els que s'han treballat les wikis de francès


Se n'han fet dues de wikis a francès.

La primera es va utilitzar a 1r d'eso. En aquest curs l'assignatura de francès és una optativa d'un quadrimestre. La wiki s'ha fet amb el grup del segon quadrimestre que va començar l'1 de febrer. En aquest grup es fan moltes coses a través del moodle de l'IES Llavaneres. No utilitzem llibres, o sigui que fem servir constantment els recursos d'Internet. Per això, fer una wiki no els va sorprendre gaire. Era un exercici més del moodle.

La segona wiki s'ha posat a terme amb els de 3r d'ESO. Aquest grup és un grup de 25 persones que tenen l'assignatura de francès tot l'any. No utilitzem el moodle, o sigui que la wiki l'hem creada a partir de wikispaces.

dissabte, 19 de març del 2011

Motius per fer wikis a l'assignatura de francès


En el cas del francès, les wikis són una eina més a utilitzar a l'hora de crear activitats entretingudes i que resultin en un aprenentatge. Finalment, en vaig crear dues: una per primer d'eso, i una altra per 3r d'eso. La de primer d'eso es trobava compresa dins del moodle que fem servir en aquest curs. La de tercer d'eso va ser creada amb el lloc web wikispaces.


La forma en què s'han creat les wikis, més endavant, hem pogut veure que era un element clau en el funcionament. Amb el moodle les wikis es creen en un instant i tots els alumnes ja s'hi troben inscrits. No cal fer res especial per fer-los membres. En canvi, amb el wikispaces cal crear un codi d'usuari i una contrasenya per a cada membre, i, a més, cada persona inscrita ha de validar la inscripicó des del seu correu .

divendres, 18 de març del 2011

Problemes que ens hem trobat...

- Les validacions han estat el primer problema. Va ser un error pensar que els alumnes de 2n ja tenien suficients coneixements informàtics per a poder fer-ho autonomament. No són capaços de seguir links, crear usuaris, revisar el seu correu o restaurar contrasenyas. Amb una sessió no hi ha prou. Hi ha grups que necessiten més temps per a aquesta tasca. Això si una vegada s'ha fet ja és té per a tot el curs.

- Al final com que costava tant de temps que es validessin ens hem conformat que només hi hagués un usuari útil per grup, que és el que al final s'ha fet, però en teoria això fa que es perdi part de la gràcia de treballar amb wikis. No ha estat tant problema com hagués semblat, ja que degut al poc hàbit de treball que tenen fora de les classes era predecible saber qui ha modificat les pàgines fora de l'horari escolar.

- La pèrdua d'informació ha estat un altre problema que ens hem trobat. Els ordinadors i la xarxa del nostre institut deixan molt que dessitjar, amb el que de vegades es perdia la informació abans de que haguessin guardat el treball. Aquest problema en el fons ens ha anat bé, ja que els alumnes s'han d'acostumar a treballar amb ordinadors guardant sovint i fent còpies de seguretat, tot i que ara al principi ens ha donat algun que altre disgust.

Metodologia de treball

El primer que es farà serà crear les nostres wikis al 'Wikispaces', un espai on es pot crear una wiki gratuita dedicada a l'ensenyament.
El segon pas serà crear les pàgines per a cada grup amb les qüestions que han de resoldre, més endavant quan ja sàpiguen com va tot se'ls podria dir que ho fessin ells però per començar ja serà suficient. 
El següent pas serà validar als alumnes per tal de que tinguin un usuari des d'el que poder treballar. Aquest pas i la presentació del Wikispaces i del que és una wiki serà una sessio.
Finalment hauran de fer el treball però el professor haurà de fer seguiment no només a l'aula, sinó també a casa, i anar guiant tot el procés. 
Estar a l'aula d'informàtica treballant en grup permet una atenció més personalitzada a l'hora de fer comentaris als alumnes o per respondre els seus dubtes.
Una vegada acabat el plaç d'entregar dels treball s'hauran de corretgir a la mateixa wiki i s'haurà de bloquejar per a què no es puguin modificar.

Hipòtesis sobre tot el que ens aportaran les Wikis...

Degut a les caracterítiques dels grups de 2n, fer treballs en una wiki implicava canviar l'escenari, en comptes de estar en classe anàvem a l'aula d'informàtica cosa que els hi fa gràcia. Fins i tot els alumnes més desmotivats o amb menys hàbits de treball els hi fa il·lussió estar amb un ordinador (encara que sigui per mirar el facebook o per jugar d'amagat sense que els enxampin).
Una vegada hem aconseguit que entrin amb ganes a un aula, hem d'aconseguir que facin alguna cosa que no sigui jugar, cosa que és complicada. Passat aquest tràngul imaginem que han començat a treballar, aleshores s'espera que a mida que vegin que el professor controla el que es fa ells s'impliquin més en la feina ja que veuen que tu no passes d'ells.


Les nostres Wikis

Tipologia dels Grups de 2n

Els treballs que es faran a les wikis de Tecnologia i de Matemàtiques estan pensats pels alumnes de 2n d'ESO. Els dos grups en concret que ho faran tenen pocs hàbits de treball tant a classe com a casa i són força desorganitzats en tots els aspectes.
La idea de fer servir una wiki va ser una mica per a tenir una eina on poder guardar els treballs i que no es perdessin abans d'entregar, així podríem tenir tots la poca feina que es fa.
S'ha de fer menció especial al grup de 2nB que és al que va dedicat bàsicament aquest 'experiment'. Aquest és un grup amb una motivació negativa, llevat 4 o 5 alumnes la resta està fent una competició a veure qui és el pitjor i la fa més grossa. 
Amb aquest panorama i sense aconseguir gaire amb les classes i les eines convencionals es va intentar canviar la rutina per veure si es podria treure quelcom de profit.

Objectius

Els objectius que tenim alhora de fer servir una wiki a las nostres classes són els següents:
- Motivar-los amb l'us de les noves tecnologies i que treballin amb elles, ja que llevat del facebook i el mail no en saben gaire més sobre el tema.
- Veure com treballen i poder fer un seguiment més exhaustiu de la manera en que ho fan i així saber com se'ls ha de guiar quan fan un treball en grup.
- Fer que escriguin sobre matèries que els alumnes pensen que no s'ha de redactar, com per exemple a matemàtiques.
- Tenir treballs per avaluar que no 'es perdin'.

dilluns, 7 de març del 2011

Què és una wiki.

Una wiki, basicament, és una eina de creació colectiva. És un web amb pàgines que tothom (o un grup determinat de persones amb permissos) poden llegir, editar i afegir continguts. Com a exemple tenim la Wikipèdia, que és com una gran enciclopèdia on tothom hi posa informació.
Així una Wiki és un lloc web on es poden crear i editar pàgines relacionades. Un usuari crea una pàgina sobre un tema en concret i la resta de usuaris poden modificar aquesta informació o afegir-ne de nova.

A educació les Wikis ens poden ajudar a veure com els alumnes construiexen un text, com col·laboren en un treball en equip o com treballen a casa. Tot això és pot fer a partir de la opció de 'Historial' (o Història) on es mostra quines modificacions s'han anat fent i qui les ha fet.
També es poden rebre notificacions dels canvis que es facin a les pàgines amb el que es facilita el seguiment de tot el procés de creació.

Un lloc web gratuit per a fer Wikis és el Wikispaces, i és on nosaltres penjarem les nostres Wikis de Tecnologia i Francés. El seu us és molt sencill i intuitiu i te força instruments per a poder fer seguiments.

Referències - WIKI: LA WEB MÁS PARTICIPATIVA

Per què una wiki ?

Pel nostre curs d'interins de primer any, hem d'aplicar una eina de les que ens han explicat i en aquest cas nosaltres ens hem decantat per posar en marxa unes wikis i veure que tal ens funcionen.
Els grups amb els que hem fet 'l'experiment' han estat de Tecnologia (Bloc d'Informàtica) de 2n d'ESO i de Francés de 3r d'ESO.
Hem decidit fer wikis i no una altre eina pels següents motius:
En els cas dels alumnes de 2n de Tecnologia, el motiu principal ha estat que en tractar-se de la part de informàtica de l'assignatura i que havíem de fer pràctiques amb ordinador, era una bona manera de presentar els treballs. També podríem haver optat per a què els treballs es presentessin en .doc o d'una altre manera més convencional, però les wikis permeten veure qui fa la feina, com construeixen el treball i si hi treballen a casa o a classe.